Zmeniť treba volebný systém i verejné obstarávanie

17.05.2012 Bratislava

Bratislava 17. mája (TASR) - Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) využije priestor, ktorý mu ponúkla vláda a bude presadzovať zmenu právnej úpravy verejného obstarávania. Upraviť by sa podľa neho mali napríklad kritéria najnižšej ceny či rôznych podmienok pre víťazov verejného obstarávania.

"Nemôžeme kúpiť poľnohospodárske potraviny alebo výrobky od našich producentov, hoci sú blízko, pretože jednoducho nevyhrajú súťaž. Vyhrajú ju potraviny, ktoré sú z dovozu alebo sú zo všelijakých reťazcov, a potom rozprávame o zdravej výžive našich detí," priblížil šéfa ZMOS Jozef Dvonč. Pre takéto aj ďalšie prípady by bolo podľa neho dobré vložiť rôzne "podmieňujúce kritéria". Tie by v praxi mohli znamenať napríklad aj takú podmienku, že víťaz, ktorý bude realizovať projekt, využije aj nezamestnaných ľudí z dotknutého regiónu.

ZMOS chce tiež presadzovať zmenu systému volieb do Národnej rady SR. V tejto oblasti vidí Dvonč viac alternatív. Medzi ne patrí rozdelenie Slovenska na viac volebných obvodov alebo zmiešaný volebný systém. "Najjednoduchšia je asi cesta rozdeliť Slovensko na viacero volebných obvodov," poznamenal.

Prvý podpredseda ZMOS Michal Sýkora vysvetlil, že podnetom pre zmenu volebného zákona sú negatívne skúsenosti z obdobia predchádzajúcej vlády. Samosprávy boli podľa neho dehonestované a mediálne spochybňované poslancami parlamentu, ktorí nemali taký mandát ako zvolení starostovia a primátori. "Nech si každý ten mandát ide vydobyť medzi ľudí," poznamenal.

Medzi svoje priority ZMOS zaradil aj požiadavku na komplexný audit kompetencií. Ten má posúdiť ich vykonávanie a zosúladiť financovanie kompetencií s ich rozsahom. Na nesúlad v tejto oblasti počas snemu poukazovali viacerí rečníci, medzi nimi aj premiér Robert Fico (Smer-SD). "V období rokov 2005 až 2011 sa zvýšil počet kompetencií a úloh obcí definovaných zákonom z 3067 na 4820, t. j. o 57,2 percenta. Navyše došlo k prepadu rozhodujúceho zdroja financovania obcí," uviedol predseda vlády.

Významná časť dnešného snemu sa týkala aj témy eurofondov a ich lepšieho čerpania v nasledujúcom období. ZMOS tiež žiada úpravu systému miestnych daní a legislatívne zmeny v oblastiach, ako je šport či životné prostredie. Posilniť chce postavenie zriaďovateľov v školských zákonoch a vypracovať by sa podľa združenia mal aj mechanizmus podpory domáceho cestovného ruchu.

Na 23. snem ZMOS prišlo celkom 551 delegátov, z toho 86 primátorov a 465 starostov. K nim sa pridalo 72 hostí, ako aj traja najvyšší ústavní činitelia a niekoľko ministrov Ficovej vlády.
 

Vyberte región